Mýty a fakta o mléku

Ahoj všichni.

To je tak když očekáváte hezký a prosluněný den. On celý nakonec proprší, takže začnete přemýšlet nad tím, jaký bude váš plán B. Déšť ve mě vždy evokoval takového toho tvořivého ducha. A tak jsem skončila právě zde- u nového článku. Něco z cestovatelského soudku tu bylo posledně, z kosmetického předposledně, tak se pojďme mrknout třeba na něco z potravin. Co takhle mléko? Myslím, že se tu nenajde snad nikdo, kdo by si nepovšiml rozmáhajícího trendu kokosového, rýžového či sójového mléka/nápoje. Naopak kravské mléko začalo být poněkud odsouváno do pozadí a některými konzumenty striktně odmítáno. Jaké nesmysly o něm na internetu nejčastěji kolují? 1

Fotografii berte jako takové vtipné doplnění z cesty k vodopádům Reekie Linn.

Mezi ty nejčastější mýty patří bezesporu tvrzení, že je mléko ŘEDĚNO VODOU, ZAHLEŇUJE a PŘIDÁVAJÍ SE DO NĚJ ANTIBIOTIKA. Co jsem se za současné studium naučila, tak že rozhodně ani jedno z tvrzení není pravdivé. Mléko je naopak velmi cenným zdrojem plnohodnotných bílkovin, vápníku a dalších důležitých látek, které jsou pro naše tělo zcela nezbytné! Dalším tématem je otázka narůstající obliby syrového mléka. Já osobně bych tepelně neošetřené mléko asi už nevypila. Ztráta poměrně malého množství vitaminů a minerálních látek je pro mě rozhodně bezpečnější variantou než riziko virusu klíšťové encefalitidy, která například ze syrového mléka hrozí. Syrové mléko může být také zdrojem nebezpečných škodlivých bakterií jako je: Campylobacter, Salmonella či Escherichia.

Další často „udivující“ skutečností, je fakt, že krabicové mléko vydrží při pokojové teplotě i několik měsíců. Vysvětlení je prosté, není to tím, že tohle mléko je vlastně voda nebo cokoli jiného, co se člověk kolikrát na internetu dočte, ale krabičák nám vydrží až několik měsíců při pokojové teplotě díky UHT záhřevu (jedná se o zahřátí mléka na vysokou teplotu po dobu několika sekund, cca 147 °C/ 2-3 sekund), který zničí mikroorganismy, jenž nám mléko kazí.

Za zmínění stojí také možná alergie a intolerance na mléko. Alergie může být vyvolána na tzv. kasein (mléčnou bílkovinu), který je v mléku obsažen, intolerance zase na laktózu (mléčný cukr). Pokud někdo pociťuje nevolnost, nafouklé břicho a další možné potíže po konzumaci mléka, nejrozumnější samozřejmě je zajít si za odborníkem. Stejně jako někdo má alergii třeba na arašídy, někdo může mít zase alergii třeba právě na mléčnou bílkovinu.

A otázka dne zní: Jaký je váš postoj ke kravskému mléku ?

Mějte se krásně a jako vždy se moc těším na vaše komentáře :-)

 

6 Comment

  1. Jako budoucí výživářka mohu jedině souhlasit :) Hrozně se mi příčí ten trend nahrazování mléka vším možným. Ano, někomu to možná chutná, ale pít to jen proto, že je to moderní, je podle mě nesmysl. Sama mléko moc nepiju, protože mi nechutná, jen občas si dám kakao, ale rozhodně kvůli tomu nepoběžím koupit nějakou předraženou náhražku (třeba Alpro s obří reklamou). Na druhou stranu znám pár lidí s intolerancí a nikdo z nich není tolik posedlý náhražkami. Prostě mléko nepijí a nějakým sojovým mlékem nebo smetanou jen dochucují jídla, rozhodně to nepijí po litrech a nezahlcují tím sociální sítě 😀 Doufám, že jednou ten trend pomine a lidi bez zdravotních problémů se k mléku vrátí :)

    1. Enne says: Odpovědět

      Vnímám to úplně stejně :-), také už mi ta komerční šaškárna s mléčky Alpro leze kolikrát pěkně na nervy. Z druhé strany neříkám, že jsem nejedno také nezkusila koupit, ale není to něco, co bych potřebovala ke každodennímu fungování. A děkuji za komentář :-)!

      1. Já jsem zkusila taky pár, bylo to celkem nedávno a měla jsem vanilkové a čokoládové, ale ani mi to nechutnalo, prostě navoněná sladká věc za velké peníze.

    2. Míša says: Odpovědět

      já třeba mléko nemůžu, stačí mi sklenička a mám druhý den poseto akné po tváři, krku i dekoltu….takže za mě ne, a ohledně kravského domácího, máme kravičku, mléko si ošetřujeme a stejně má mnohem lepší chuť než plnotučné kupované.

  2. Ja ho nepijem kvôli alergii na laktózu, ale tá sa u mňa prejavila v plnej miere až v dospelosti, ako malá som kravské mlieko pila bez problémov, neskôr som si ho dávala do kávy a žiadnym hlúpostiam, že je škodlivé neverím, mne osobne čerstvé podojené mlieko robilo obrovské problémy, naopak to z obchodu takmer žiadne v časoch, keď som ešte alergiu nemala v tak vážnom štádiu. Ak si však niekto len tak bez príčiny kupuje iné druhy mliek, tak je to čiste len módna záležitosť a nič logické na tom nevidím, skrátka stádo čo nasleduje trendy.

    1. Enne says: Odpovědět

      Lépe bych to neřekla :-)!