Losos s hořčičnou omáčkou, brokolicí a zapečenými brambory s lučinou

Zdravím vás moji milí čtenáři.

Dnes jsem si pro vás přichystala recept, který patří k mým nejoblíbenějším. Navíc skvěle chutná, řadí se mezi zdravé pokrmy a na přípravu je poměrně rychlý.

DSC_0452

Na 2 porce budeme potřebovat:

  • filet z lososa
  • 3 větší brambory
  • pár růžiček brokolice
  • kostičku lučiny
  • parmezán či jakýkoli jiný sýr
  • sůl
  • pepř
  • koření na ryby
  • hořčici
  • 1/2 smetany na vaření
  • řepkový olej
  • 1 stroužek česneku
  • citrón či limetka

Filety z lososa pečlivě omyjeme, osolíme, pokapeme citrónem či limetkou a posypeme kořením na ryby. Lososa můžeme na chvíli naložit do nálevu připraveného právě z řepkového oleje, koření, soli a citrónu. Mezitím si omyjeme několik růžiček brokolice a dáme je v páře 10 minut vařit. Vařit dáme také celé pečlivě očištěné brambory ve slupce a to na cca 20 minut. Až budou brambory dostatečně měkké, rozkrojíme je na půlky a ty opatrně vydlabeme. Do mističky si připravíme lučinu, lisovaný stroužek česneku, pepř, sůl a přidáme vydlabanou část brambor. Všechny komponenty promícháme dokud nám nevznikne směs, kterou vydlabané brambory naplníme. Nakonec je posypeme nastrouhaným sýrem a dáme asi na 15 minut do trouby zapéct. Mezitím si rozpálíme pánev s řepkovým olejem, na které osmažíme filety z lososa. Většinou postačí 5-6 minut po každé straně. Na samotný závěr si připravíme omáčku ze smetany, pár lžiček hořčice a koření podle chuti.

DSC_0453

PS: Víte, že se losos řadí mezi tzv. tučné ryby, které jsou cenné především pro svůj obsah omega-3 mastných kyselin. Ty jsou podstatné nejen pro naše srdce, ale také třeba mozek a celkově snižují riziko kardiovaskulárních chorob. Doporučená konzumace lososa a jemu podobných je 1 týdně.

Bon Apetit :-)