Proč jíst „tučné“ ryby + recept

Tučné.

Věřím, že většina z vás vidí za tímto slovem něco špatného (nezdravého), ale nemusí to tak vždy být. Příkladem jsou právě tzv. „tučné ryby“.

Které ryby řadíme mezi ty tučné? Losos, tuňák či sleď.

Proč jsou pro naše zdraví důležité? Podstatný je především obsah omega-3 mastných kyselin.

A k čemu jsou tyto omega-3-mastné kyseliny důležité? Snižují především významně riziko kardiovaskulárních onemocnění, snižují hladinu „špatného“ (LDL) cholesterolu a jsou prospěšné i pro mozek. Umí dokonce bojovat i s chronickými záněty v těle!

Jak často tučné ryby jíst? Postačí 1 krát týdně.

A slíbený recept?

Tuňák s opékanými bramborami a jarním salátkem:

Co budeme potřebovat?

  1. steak z tuňáka
  2. brambory
  3. cherry rajčátka
  4. bylinky, koření na ryby
  5. rukola
  6. citrón
  7. řepkový olej
  8. jablečný ocet
  9. paprika
  10. jakákoli další zelenina

Postup:

Těsně před přípravou pokrmu doporučuji tuňáka naložit do oleje, bylinek a koření. Brambory si předvaříme a poté je dáme dozlatova dopéct do trouby. Koření, které na ně použijete, je čistě na vás. Mezitím si přichystáme zeleninovou oblohu. Já zvolila salát z toho „co dům dal“ a zeleninu finálně zakápla jablečným octem. Část zeleniny (rajčata a papriku) jsem připravila na způsob grilované zeleniny.  Nakonec naloženého tuňáka zprudka orestujeme na oleji. Z každé strany postačí cca 5 min.

IMG_3383

Přeji dobrou chuť :-)

3 Comment

  1. sarushef says: Odpovědět

    Mnam, miluju tyhle jídla!
    Sarushef blog

  2. Laura says: Odpovědět

    Tuňák, to je něco pro mě, super recept :)

    Praguetales

  3. Lososa miluju a tuňáka mám ráda 😀 a recept vypadá moc dobře!! :)