Tučné.
Věřím, že většina z vás vidí za tímto slovem něco špatného (nezdravého), ale nemusí to tak vždy být. Příkladem jsou právě tzv. „tučné ryby“.
Které ryby řadíme mezi ty tučné? Losos, tuňák či sleď.
Proč jsou pro naše zdraví důležité? Podstatný je především obsah omega-3 mastných kyselin.
A k čemu jsou tyto omega-3-mastné kyseliny důležité? Snižují především významně riziko kardiovaskulárních onemocnění, snižují hladinu „špatného“ (LDL) cholesterolu a jsou prospěšné i pro mozek. Umí dokonce bojovat i s chronickými záněty v těle!
Jak často tučné ryby jíst? Postačí 1 krát týdně.
A slíbený recept?
Tuňák s opékanými bramborami a jarním salátkem:
Co budeme potřebovat?
- steak z tuňáka
- brambory
- cherry rajčátka
- bylinky, koření na ryby
- rukola
- citrón
- řepkový olej
- jablečný ocet
- paprika
- jakákoli další zelenina
Postup:
Těsně před přípravou pokrmu doporučuji tuňáka naložit do oleje, bylinek a koření. Brambory si předvaříme a poté je dáme dozlatova dopéct do trouby. Koření, které na ně použijete, je čistě na vás. Mezitím si přichystáme zeleninovou oblohu. Já zvolila salát z toho „co dům dal“ a zeleninu finálně zakápla jablečným octem. Část zeleniny (rajčata a papriku) jsem připravila na způsob grilované zeleniny. Nakonec naloženého tuňáka zprudka orestujeme na oleji. Z každé strany postačí cca 5 min.
Přeji dobrou chuť
Mnam, miluju tyhle jídla!
Sarushef blog
Tuňák, to je něco pro mě, super recept
Praguetales
Lososa miluju a tuňáka mám ráda 😀 a recept vypadá moc dobře!!