Jednoduché nadýchané ovocné lívance

Víkend pro mě téměř pokaždé znamená možnost pustit se do typické pozdní snídaně. Tentokrát mé chuťové pohárky zatoužily po něčem sladkém, a tak jsem pustila do mých oblíbených lívanců. Na tomto receptu se mi líbí především to, že se neskládá ze všemožných „super“ surovin, ale základních věcí, které máte většinou doma po ruce. Navíc si lívance může vždy vylepšit dle libosti.

Těsto na lívance:

  • 150 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 ks vejce
  • 2 menší lžičky prášku do pečiva
  • 1-2 lžičky cukru
  • 200 ml mléka
  • 2-3 lžíce oleje
  • (banánový protein)

Příprava a zdobení:

  • troška másla na smažení
  • maliny či obdobné ovoce
  • džem
  • bílý jogurt
  • oříšky
  • kiwi
  • čekankový sirup

 

44EA4FE1-3B46-496A-B7A0-E4FB0182DE81

Těsto na lívance si připravíme tak, že nejprve smícháme všechny „suché“ suroviny. V druhé nádobě si rozmícháme vejce, olej a mléko. Obsah druhé nádoby přidáme k té první a dobře promícháme. Poté si vezmeme ruční mixér a všechny suroviny zpracujeme v hladké těsto. Nakonec necháme těsto na chvíli odležet. Na pánvi si mezitím rozpustíme trošku másla a dáme se do smažení. Já si do lívanců přidala i trošku banánového proteinu (s bílkovinami to teď poměrně flákám), který lívancům dodal ještě lepší šmrnc. Na jednu porci jsem použila 3-4 menší lívance, které jsem na střídačku prokládala bílým jogurtem a džemem. Vrch jsem ozdobila malinami, oříšky a celé dílo zakápla čekankovým sirupem (právě ten má ze všech sirupů nejvyšší množství vlákniny). K lívancům jsem si ještě přikrájela pár koleček kiwi a chutná snídaně byla rázem na stole. Na tomto receptu mě nejvíce baví to, že vzniklé lívance jsou chutné, a přitom úplně jednoduché . Následnému dozdobení se pak meze fantazie nekladou :-) .

D0A46575-2696-4DCB-8FAB-A9D4302FB4A4

Doufám, že se vám dnešní recept líbil a vyzkoušíte ho!

Pokud ano, dejte mi vědět.

Dobrou chuť, V.