Zpověď celiaka aneb jsou bezlepkové potraviny vhodné pro běžnou populaci?

53089535_295838014376621_264146780831088640_n

Ahoj všichni.

Jsem opravdu moc ráda, že Vám dnes mohu uvítat u článku, na který jsem se sama děsně těšila. Dnešní příspěvek vznikl zejména díky mé skvělé kamarádce a spolužačce Helence, která má s problematikou lepku více než bohatou zkušenost, ať už z profesního či osobního života. A tak slovo dalo slovo a vznikl tento příjemný rozhovor, ve kterém se dozvíte všechna možná i nemožná úskalí panující okolo lepku. Především také to, zdali je bezlepková dieta vhodná pro lidi, kteří celiakií netrpí. Tak Vám doporučuji udělat si šálek teplého čaje a pustit se do čtení :-) .

  • Helenko, prozraď nám něco o sobě

Miluji dobrou kávu a jídlo ve všech jeho podobách, které ale musí být bez lepku. Zabývám se výživou
a problematikou onemocnění celiakie, kterým sama trpím již bezmála 8 let. Píšu články a recepty na svůj blog nutricelia.cz a působím aktivně v Klubu celiakie Brno, kde organizuju akce pro děti a dospělé. Zároveň také šéfuji redakci Klubového newsletteru, což je časopis o aktivitách Klubu a bezlepkové dietě. Výživa je pro mne navíc nejen koníčkem, ale i profesním zaměřením, nyní totiž dokončuji magisterské studium Ekotrofologie, které propojuje vědu o lidské výživě s výrobou potravin.

105b6a_ea5b0e4a1aa7458d96aff746a13fb43b~mv2_d_4032_3024_s_4_2

  • Kdy ti byla diagnostikována celiakie?

Celiakie mi byla zjištěná chvíli po mých 18. narozeninách a byl to pro mne obrovský šok. Ten den si živě pamatuji, vrátila jsem se brzy ráno ze zahraničí, nevyspalá jsem si dopoledne vyslechla konečnou diagnózu a se slovy, že mám celiakii (v té době i chybně diagnostikovanou alergii na mléko), a s jedním balením kukuřičných špaget jsem odjela na internát daleko od domova. Začátky byly vážně otřesné a ač se to nedá srovnávat se situací, která tu byla 20 let zpátky, i tak tehdy nebyla dieta příliš zohledňována a bezlepkové potraviny byly spíše luxusním a nedostatkovým zbožím. Když si tím člověk neprojde sám, nedokáže si představit, jak je těžké nakupovat v obchodě, když neví, co může a co nemůže jíst. Jedna návštěva obchodu mi tenkrát zabrala i několik hodin!

53399769_2228218997201388_64488418553364480_n

  • V čem je nejtěžší dodržování této diety?

Dodržovat bezlepkovou dietu není až tak složité, největším problémem je většinou skrytý lepek ve zpracovaných potravinách, různých dochucovadlech, instantních jídlech či uzeninách nebo kontaminace při přípravě, když jeden člen rodiny je celiak a zbytek rodiny jí běžnou stravu. Je třeba hlídat složení všech potravin i těch, kde bychom to nečekali, např. ovocné smoothie může obsahovat lepek ve formě přidaných rozmixovaných vloček.

mde

  • Je bezlepková dieta vhodná i pro běžné strávníky?

Celiakie je nevyléčitelné celoživotní onemocnění a aby se člověk vyhnul komplikacím a příznakům nemoci, musí dodržovat striktní bezlepkovou dietu, což není jen vyřazení pečiva či knedlíků (jak si lidé často myslí). Je to léčebná dieta pro všechny, kterým konzumace lepku působí zdravotní potíže, není to zdravá dieta, protože i smažený koblih může být bezlepkový. Právě bezlepkové potraviny jsou často vysoce zpracované, obsahují i více jednoduchého cukru nebo tuku, aby se zamaskovala horší konzistence nebo pachuť bezlepkových surovin. Lepek je navíc bílkovina a jejím odstraněním ze stravy
a větší konzumací čistých škrobů může naopak člověk začít přibírat na váze.

Pokud chce tedy člověk zlepšit své stravovací návyky nebo snižovat hmotnost, bezlepková dieta jako taková mu k tomu nepomůže. Někteří tvrdí, že je jim lépe, když dodržují bezlepkovou dietu, že se cítí lehčí, ale jediné, co jim k tomu pomůže není bezlepková dieta sama o sobě nebo výměna klasického pečiva za chléb bez lepku, ale navýšení množství bílkovin, snížení celkového energetického přijmu, zvýšení konzumace zeleniny a ovoce, větší množství vlákniny, když zařadí např. luštěniny, které do té doby jedl jen málo.

Máte-li zdravotní komplikace po konzumaci lepku, navštivte lékaře a nechte se vyšetřit. Dodržování bezlepkové diety před vyšetřením může způsobit falešné výsledky testů nebo taky, jak to nazývám já, psychickou reakci na lepek. Když ho dlouhodobě vyloučíte a přesvědčíte sami sebe o tom, že je lepek škodlivý, a pak jej sníte, dostaví se třeba průjem i jen díky tomu, že jste si to vsugerovali nebo jej dlouho nejedli. To ale neznamená, že vám lepek škodí.

53016273_396778254213917_8146935820956205056_n

  • Tvůj nejoblíbenější bezlepkový recept?

Mám velkou slabost pro bramboráky, na nich jsem vyrůstala 😊, ale v poslední době jsem si oblíbila lívance na všechny způsoby, nasladko s povidly i naslano se špenátem. Je to jednoduché jídlo a taky rychle hotové a fantazii se meze při jeho přípravě nekladou.

52987147_618929098531739_3078726729225732096_n

  • Jaká jsou největší úskalí bezlepkové diety?

Úskalí diety jsem již zmínila v tvé předchozí otázce, hlavně, pokud si ji člověk naordinuje sám. U lidí, kterým byla dieta předepsána lékařem a začínají s ní, může být problém nedostatek bílkovin po vyřazení lepkového pečiva, je tedy třeba přidat si kousek masa navíc nebo si jogurt namíchat půl napůl se skyrem, který je bílkovin plný. Navíc na začátku diety, kdy se celiakovi uzdravuje střevo je třeba dodržovat spíše šetřící dietu, vyhnout se klasickému mléku, konzumovat spíše fermentované mléčné výrobky, či smaženému nebo hodně tučnému jídlu.

Rozhodně se ale nebát nových potravin a experimentovat v kuchyni. Bezlepkové suroviny jsou trochu jiné
a člověk na ně nemusí být hned zvyklý, takže je důležité nepropadat hned panice a vyřazovat nutričně bohaté potraviny jako je př. pohanka jen proto, že vám okamžitě nezachutnají.

Důležité je taky dbát na dostatek vlákniny, vitaminů a minerálních látek, zároveň konzumovat hodně ovoce a zeleniny. Pokud totiž střevo bylo poničené dlouho, tak mu taky dlouho bude trvat, než se dostane z nejhoršího, v té chvíli je vhodné zvážit i doplňky stravy, ale to je lepší konzultovat přímo s výživovým poradcem či nutričním terapeutem, který se na celiakii zaměřuje, nebo lékařem.

105b6a_ab0088a14feb4770897db59a0cb6ca99~mv2-1

  •   Tvé nejoblíbenější podniky vhodné i pro celiaky.

Pro čerstvé pečivo nebo zákusek si zajdu ráda do Smajlíka, specializovaného pekařství, kde se prodává všechno bez lepku, do Spolu bez lepku, obchůdku taky věnovanému pouze bezlepkové dietě, nebo třeba na bezlepkový cheesecake do Bee’s Cake Café, které mám nedaleko školy.

53160370_386288842150910_2711130382555676672_n

V dnešní době, a především tady v Brně, je těch možností, kam si zajít na bezlepkové jídlo nebo na něco dobrého na zub, opravdu hodně. Je ale vždycky důležité se ptát, zda se jedná opravdu o bezlepkové jídlo, zda je pro celiaka bezpečné a zda je vyloučená kontaminace během jeho přípravy.

Helču můžete najít především na její skvělé stránce: nutricelia.cz, kde se to jenom hemží všemožnými bezlepkovými radami i recepty.

Doufám, že se Vám dnešní článek líbil.

Co vy a váš vztah k lepku?

Mějte se fajn, vaše V.

1 Comment

  1. Lepku se nijak nevyhýbám a upřímně by pro mě taková intolerance byla opravdu hodně těžká, ale obdivuji tě, jak to zvládáš a angažuješ se v „osvětě“:) Ta jídla vypadají fantasticky a je pravda, že v dnešní době je toho bezlepkového jídla mnohem víc k sehnání:)