Recept na jednoduchý quiche

Quiche (čti „kyš“), tradiční francouzský slaný koláč, na který v dnešní době láká nejedna kavárna. Tento slaný koláč se dá podávat jako předkrm, stejně jako lehká večeře či svačinka. Já jsem tento pokrm dělala poprvé, tak jsem upřímně řečeno až do posledních chvíle nevěděla, co z něj ve finále vznikne. Typický francouzský quiche většinou obsahuje smetanu, šunku a další ingredience. Já pro základ koláče použila lučinu, tvaroh a polotučné mléko, tudíž se tento recept může hodit i do redukčního jídelníčku.

B1AD1906-6EA4-43E3-8640-A920777A81B3

SUROVINY:

KORPUS:

  1. hladká mouka (špaldovou jsem zrovna neměla po ruce) 280 g
  2. máslo 120 g
  3. studená voda 2 lžíce
  4. špetka soli
  5. 1 vejce

NÁPLŇ:

  1. lučina 200 g
  2. měkký tvaroh 100 g
  3. 1 vejce
  4. hrst medvědího česneku (lze použít i listový špenát)
  5. polotučné mléko 240 ml
  6. 3 plátky šunky
  7. sýr (mozzarella, hermelín, niva)
  8. sůl, pepř, provensálské koření

POSTUP:

Začneme přípravou těsta. Smícháme všechny zmíněné suroviny a vytvoříme z nich hladké těsto. Poté jej 30-60 minut necháme odležet v lednici. Troubu si mezitím předehřejeme na 180 °C. Následně se dáme do přípravy směsi na výplň. Medvědí česnek pokrájíme na větší kousky. Pokud používáme listový špenát, pokrájíme jej stejně tak. Pokrájený medvědí česnek dáme do mísy stejně jako tvaroh, mléko, lučinu a vejce. Osolíme, opepříme, okořeníme a všechno dostatečně smísíme. Těsto si můžeme buď předpéct a nebo celý koláč péct až hromadně, což byl můj příklad. Odpočaté těsto následně vtlačíme do formy na něj navrstvíme (nalijeme) připravenou směs. Nahoru jsem poté navrstvila plátky zvoleného sýru a šunky. Celý koláč jsem poté dala péct na 30-45 minut. Podávat je poté můžete studený i teplý. Dobrou chuť.

1 Comment

  1. Quiche mám hrozně ráda, už jsem je i několikrát pekla. Mám ráda s uzeným lososem, se špenátem a rajčátky, se žampiony, s cuketou a lilkem, s pórkem i klasický quiche lorraine právě se smetanou, cibulí a slaninkou. No těch variant je spousta a je super ho jíst jak čerstvě vytažený z trouby na vaečeři, tak i klidně na studeno na svačinku :)