Jak chutnalo v Louisianě

Ahoj všichni.

Nový příspěvek tu nějaký ten měsíc scházel a kdy jindy se vrátit k publikování, nežli teď. Navíc jsem si říkala, že by cokoli pozitivního a povzbudivého mohlo přijít v této situaci vhod.  Než se opět pustím do výživových doporučení, ráda bych společně s Vámi zavzpomínala na prosluněnou Louisianu a její bezkonkurenční gastronomii.

E2BBE8DC-82AB-465B-85D2-C153606904B6

Louisianská kuchyně pro mě byla jedním velkým překvapením. Především v pozitivním slova smyslu. Z předešlé zkušenosti jsem od Ameriky očekávala především velké množství sladkých, slaných a smažených pokrmů. Louisana v tomto však předčila veškerá má očekávání.

BDE8B6FE-3E6E-47D1-8FC7-3FFC1D78D976

Louisianskou kuchyni tvoří především mnoho zajímavých pikantních pokrmů, které se skládají často z kombinace mořských plodů, masa, rýže, zeleniny, apod. Především mořské plody si zde drží své čestné místo. Typické jsou například oysters, které se podávají pečené i v raw formě. Nejčastěji jsou pak servírovány společně s křenem, rajčatovou omáčkou, pečivem či krekrem.

39DDB2F3-3511-4480-8900-4F4E4BB3B4D4

Oyesters pak mohou být dochuceny nejrůznějšími druhy koření. Musím se přiznat, že ač mořským plodům poměrně holduju, z prvního sousta jsem měla mírné obavy. Avšak musím říct, že jsem snad nikdy neměla něco tak výtečného (ať se bavím o pečené či raw formě).

272AB324-5BAC-4F4C-8975-2EFB836B2097

Typické pro Louisianu jsou také hutné polévky, jejichž základem je často rýže, mořské plody a různé druhy masa. Ukázkovým příkladem je gumbo, což je kerolská polévka typická především pro jižní část Louisiany. Skládá se ze silného vývaru, rýže a mořských plodů.

1FC10F82-245F-4917-BBD5-85CF50C57C19

S mořskými plody, především s takovými krevetami, se setkáte víceméně všude. Dalším příkladem jsou takové poboys. Jedná se o francouzské bagety plněné krevetami, oysters, kuřecím si jiným masem, podávané většinou s hranolkami a nejrůznější variací omáček (často těch pikantnějších). Upřímně řečeno se mi „poboys“ zpočátku nezamlouvalo, neboť bych to korunovala na takovou „prasárničku“ roku. Musím však uznat, že něco tak výborně dochuceného a zkombinovaného jsem dlouho nejedla.

CB13547B-95A2-48D2-AEAA-E8DC8CC3514F

A důkaz místo slibů? Prázdný talíř!

0C0D8813-6A74-44C4-B114-9AC54CC1A105

Další zajímavou delikatesou pro mě bylo také krabí maso v kombinaci s těstovinami. Chutí a konzistencí bych jej přirovnala asi k masu kuřecímu či rybímu.

24F938E9-6010-4D94-8AA0-0D1E87068B85

V Louisianě si také nelze nevšimnout nádechu Mexika: tacos, quesadilla, nachos, fazole, krevety, jsou taktéž téměř v každé druhé restauraci či bistru. Burger je pak sázkou na jistotu. Často také narazíte na skvěle udělané a dochucené saláty.

71B45208-C6C3-4FF7-9B77-E5752804FAD79D96A2CD-F365-47D7-8BE8-79A50570537A06126DAD-264F-481E-98FD-F1572E71A90688B94BB5-910A-44AE-9C8D-5DDACAD6BE9D

Skvělými kuchaři nám byli také naši páni domácí. Jeden z pokrmů, který nám nachystali byl steak s populárním mac & cheese (macaroni and cheese), grilovanou zeleninou a česnekovou bagetkou. Jinak za typické jsou zde také považovány crawfish, jejichž sezónu jsme bohužel minuly.

8AEEBE58-2B7D-4AB4-8CFF-A5747DC9B04D

Myslím, že je to k dnešnímu gurmánskému příspěvku vše :-) .

Pokud budete rádi v brzké době zase za další příspěvek, určitě dejte vědět.

Hodně zdraví a pevné nervy,

přeje V.